GENÇ, IŞIKHAN'A İŞÇİLERİN DURUMUNU SORDU!

CHP'li Aşkın Genç'ten Bakan Işıkhan'a: 'Savunma sanayi işçilerinin ekonomik koşullarının iyileştirilmesi ve iş gücü kaybının önlenmesi için ne tür önlemler almayı düşünüyorsunuz?'

CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde çalışan işçilerin zam oranlarında yaşanan eşitsizlikleri ve toplu iş sözleşmesinden kaynaklı yaşanan hak kaybını TBMM gündemine taşıdı. Genç, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a, “Savunma sanayi işçilerinin ekonomik koşullarının iyileştirilmesi ve bu işçilerin iş gücü kaybının önlenmesi için Bakanlığınız ne tür önlemler almayı düşünmektedir” diye sordu.
Yurttaşlar, yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı ile mücadele ederken bir de TÜİK’in açıkladığı haziran ayı enflasyon oranları yurttaşlara ikinci bir darbe oldu. Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), verilerine göre haziran ayında enflasyon yüzde 4,27 olurken, yıllık enflasyon ise yüzde 113,08 olarak gerçekleşti. TÜİK’in verilerine göre ise, haziran ayında enflasyon bir önceki aya göre aylık yüzde 1,64 oranında arttı, yıllık enflasyon yüzde 71,60 oldu.
Sözleşmesi martta başlayan işçiler mağdur oldu
TÜİK’in enflasyon verilerini açıklaması ile memur, memur emeklileri ve işçi emeklilerine ikinci altı ay için yapılacak zam oranı da belli oldu. Sözleşmesi ocak ayında başlayan kamu işçilerinin maaşlarında 1 Temmuz itibarıyla yüzde 24,73 artış olacak. Ancak sözleşmesi Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde çalışan işçiler gibi mart ayında başlayan kamu işçilerinin maaşlarında, eylül ayında enflasyon farkına göre ücret artışı olacak. Türk-İş’e bağlı ocak ayı sözleşmeli işçi sayısı 138 bin 691 iken, mart ayı sözleşmeli işçi sayısı 124 bin 444 kamu işçisi mağdur oldu.
Türk Harb-İş Sendikası zam oranlarının eşitlenmesi için Türk-İş’e yine mektup yazdı. Kamu işçileri, adım atmayan sendikacılara tepki göstermiş, ısrarla sözleşme süresinin ocak ayına çekilip, ek zam yapılmasını talep etmişti.
CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç, konuya ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. Genç, soru önergesinde, savunma sanayisinin ülkenin güvenliği için kritik olduğunu vurgulayarak şunları ifade etti:
CHP’li Genç’in, Bakan Işıkhan’a yönelttiği sorular şu şekilde:
“-Türk Harb-İş Sendikası üyelerinin, en düşük işçi ücretinin yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması talebi hakkında Bakanlığınızın görüşü nedir? Bu talebin karşılanması yönünde herhangi bir çalışma yürütülmekte midir?
-Emekçilerin vergi yükünü hafifletmek için herhangi bir düzenleme yapılacak mıdır?
-İşverenlere sağlanan yüzde 5’lik SGK desteğinin işçilere de sağlanması için herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır? İşçilerin sosyal haklarının iyileştirilmesi yönünde alınacak tedbirler nelerdir?
-Toplu iş sözleşmelerinin şeffaf bir şekilde yürütülmesi ve işçilerin onayı alınmadan imzalanmaması konusunda Bakanlığınızın denetim ve düzenleme mekanizmaları nelerdir? Bu konuda işçi sendikalarının talepleri doğrultusunda herhangi bir düzenleme yapılması planlanmakta mıdır?
-Savunma sanayi işçilerinin ekonomik koşullarının iyileştirilmesi ve bu işçilerin iş gücü kaybının önlenmesi için Bakanlığınız ne tür önlemler almayı düşünmektedir?
-Emekli olan veya özel sektöre yönelen savunma sanayi işçilerinin yerine nitelikli iş gücünün yetiştirilmesi ve beyin göçünün önlenmesi için Bakanlığınızın stratejik planları nelerdir?”