Sarız'da Seçim Beyannamesi Açıklandı!..

Milliyetçi Hareket Partisi ( MHP) Belediye Başkan Baki Bayrak 2024 Mahalli İdareler Seçim Beyannamesini  yayımladı.

Sarız’a yapılması planlan yatırımların yer aldığı beyanname 16 başlıktan oluşuyor.  Kentsel  dönüşümden , sulama sitemine, kanalizasyon alt yapısından kırsaldan kente göçün engellenmesine yönelik çalışmalara kadar birçok farklı alandan başlıkların yer aldığı beyannamenin detayları ise şöyle:

KENTSEL DÖNÜŞÜM

İlçemizde konut alanları, sanayi alanları, rekreasyon alanları oluşturulmasına ve eskiyen kent kısımlarının yeniden inşa ve restore edilmeye, ilçenin tarihi ve kültürel dokusunun korunmaya ayrıca en büyük sorun olan depreme dayanıksız konut ve ticarethanelerin depreme dayanıklı hale getirilebilmesi için kentsel dönüşüm ve gelişim projelerine ihtiyaç vardır. İlçe merkezinde bulunan Bahçeli-Günesen-Yeni Mahallelerimizin kesişim noktası olan, ağırlıklı ticari hayatın yaşandığı ve içerisinde konutları da bulunduran Atatürk ve Cumhuriyet Caddelerini kapsayan, depreme dayanıklı yapılar üreterek konforlu alanlar çıkarılması planlanmaktadır.  Bu bölgedeki mevcut yapı stokunun tamamına yakını 1970-1985 tarihlidir ve güncel deprem yönetmeliğini karşılamamaktadır. Bölgedeki yapı stokunun tamamına yakını ekonomik ömrünü tamamlamak üzere ve asrın felaketinde hasar alan veya dayanımını tüketen yapılar can güvenliğini sağlamamaktadır. Belediyemiz kısıtlı imkanlarıyla bu dönüşümü gerçekleştirmemiz mümkün değildir. Toplu Konut Kanunu’na göre ilçemizin yöresel mimarisinin geliştirilmesine ve  ilgili alanların yenilenmesi Toplu Konut İdaresi tarafından yürütülerek tamamlanması ve ilçeye kazandırılması hem mimari hem de vatandaşların emniyeti adına büyük önem arz etmektedir. Konu ile alakalı çalışmalar planlanmıştır. 

DEPREM SONRASI DÖNÜŞÜM PROJESİ

Merkez üssü Kahramanmaraş olan iki ayrı deprem sonrasında 11 ilde yıkım ve can kayıpları yaşanmıştı. Daha sonra 22 Ağustos ve merkez üssü  Sarız Kırkısrak mahallemiz olan ve Kayseri’de depremi en çok hisseden  Sarız ilçemizde Kamu binaları ( Sarız Belediyesi Hizmet Binası, Postane, Hükümet Konağı, Öğretmenevi, Adliye Lojman Binası, Yeşilkent Şehit Osman Börklüoğlu okulu ve Yeşilkent okul lojmanı)  4 cami minaresi , yaklaşık 850 ev ağır hasarlı ve yıkılması kararı alınmıştır. Dayıoluk ve Yeşilkent Mahallemizde bazı eski yapılı evler yıkılırken ağır hasar gören yapılar oluştu. Depremden en çok etkilenen ve bu açıdan Kayseri'nin en riskli yerinde olan Sarız'ın kentsel dönüşümle ilgili hızlı ve etkin bir şekilde çalışma yapılması sağlanacaktır.

YEŞİLKENT MAHALLESİ İMAR PLANI

6360 Sayılı yasa ile Belde Belediyesi iken Belediyemize Mahalle statüsünde bağlanan Yeşilkent Mahallesinin çok eski ve kullanılmayacak halde olduğunda, vatandaşlar imar plan kaynaklı mağduriyetlerini gidermek ve nüfus artışını sağlamak amacıyla revizyon uygulama imar planı çalışmaları akabinde imar uygulamaları başlatılacaktır.

MİLLET PARKI

Güzel ilçemizin yeniden yapılanması sürerken sosyal projelerimizi de planlıyoruz.  İlçemiz merkez ve kırsalında herhangi bir park ve bahçe bulunmamaktadır. Yerleşik nüfusun kullanabileceği ve yazın da yazlıkçı nüfusun gidip gelebileceği kapsamlı bir alan bulunmamaktadır. Bu doğrultu da Büyükşehir Belediyemizin seçim vaatleri arasında yer alan çok büyük bir alan kapsayan olmasa dahi küçük ölçekli bir Millet Bahçesini İlçemize kazandırılması, planlanması, yatırıma alınmasını talep etmekteyiz. Bu doğrultu da Büyükşehir Belediyesinin gerekli etüt çalışmalarını yaparak Çevreci bir anlayışla planladığımız projemizde halkımıza hoşça vakit geçireceği huzurlu bir yaşam alanı olacak olan Millet Parkı sunacağız. 

SANAYİ SİTESİ
Göreve geldiğimiz günden itibaren ilçemizin önemli eksiklerini giderme noktasında önemli çalışmalara ve kapsamlı yatırımlara imza attık. Bu anlamda Sarız’ın en büyük eksikliklerinden biri olan Küçük Sanayi Sitesini de Sarız  Belediyesi olarak vatandaşlarımızla buluşturmak istiyoruz. Modern küçük sanayi sitesi ile artık vatandaşlarımız araçlarının ihtiyaçları için ilçe dışına çıkmak zorunda kalmayacak.  Mahallemizde kuracağımız sanayi sitesi, hem merkezi konumundan dolayı kolay ulaşılabilir hem de ilçenin  görüntüsünü bozmayacak bir alanda yükselecek. Bu sayede Sarız’ın çeşitli noktalarında hizmet veren oto tamir dükkânlarını da bir araya getirerek, ilçe içindeki kirli görüntüyü ortadan kaldırmış olacağız.

MUHTELİF MERKEZ MAHALLELERİMİZE SICAK ASFALT KAPLANMASI

Yıllardır İlçemize kent ve yaşam konforunu arttırılması yönünde sıcak asfalt çalışması yapılmamış olup çok kısıtlı pansuman şekilde bölgesel asfalt çalışması yapılmıştır. Ek dosyamızda hazırlamış olduğumuz alanların ölçekleri ve hali hazır haritaları doğrultusunda Büyükşehir Belediyesinin teknik ekibinin yapacağı çalışmalar doğrultusunda tarafınızdan yatırım programına alınarak  ilçemizin görünümünü hak edilebilir çağdaş yaşamın ilçemize de kazandırılmasını Sarız halkına sunacağız.


KANALİZASYON ALT YAPISI EKSİK OLAN MAHALLELERİMİZİN KANALİZASYON ALTYAPISININ YAPILMASI

Çavdar-Şarlak, Darıdere, Dallıkavak, Kıskaçlı, Sarıfakılar, Tavla, Yeşilkent, Yedioluk mahallelerimiz: İlçemiz Sarız altyapı ve kanalizasyon konusunda Cumhur ittifakının gelmiş olduğu dönem itibarı ile herhangi bir kanalizasyon ve alt yapı yatırımı almamıştır. Yapılmış olan toplantılarda ve müracaatlarda hep nufüs kriteri kaski tarafından önümüze konulmuştur. İlçemiz Sarız kaskinin belirtmiş olduğu gerekçeler doğrudur. Ancak örnek verecek olursak Yeşilkent Mahallemiz kış nüfusu 700 kişi olmasına rağmen yazlıkçı nufüs yaz mevsimlerinde 6.000 kişiyi geçmektedir. Aynı şekilde Çavdar, Şarlak Mahallemiz kış nüfusu 280 kişi olmasına rağmen yazlıkçı nüfus 3.000 kişilere yaklaşmaktadır. KASKİ tarafından yapılacak olan yatırımlar İlçemiz halkına yatırım yapılırken daha çok yazlıkçı nüfus kriterleri ve Sarız Belediyesinin müracaatları ve talepleri göz önüne alınarak ortak akıl ile yatırımlar yapılmalıdır. Hassasiyet ile yukarıda belirtmiş olduğumuz mahallelerin biran önce kanalizasyon altyapısı kazandırılması çalışmasının yakın takipçisi olacağız.


İLÇE GİRİŞ VE ÇIKIŞ YOLLARININ ÇİFT ŞERİT OLMASI

 Vatandaşların konforlu ve modern yollarda seyahat edebilmesi için ulaşım alanındaki yatırımlarını sürdürmek istiyoruz.  İlçe giriş ve çıkış yollarındaki ulaşım ağını genişletmek için, yeni imar çalışması ile ilçe sakinlerimizin ulaşımını rahatlatmak, Açılan yeni çift şeritli yollarla birlikte hemşerilerimiz, ev ve iş yerlerine kolaylıkla ulaşabilecek ve modern bir görünüme kavuşmasını hedefliyoruz.

SARIZ BELEDİYESİ HİZMET  BİNASI

İlçemize yeni yapılacak Sarız Belediye Hizmet Binası alt yapı çalışmaları başlamış olmasına rağmen Pandemi ve Kahramanmaraş merkezli depremlerden kaynaklı sıkıntılardan dolayı ilerleyen zamana bırakılmıştır. Yeni yapılacak hizmet binamızın projesi hazırlanmış olup içerisinde bodrum, zemin ve 2 normal kat, nikâh ve sergi salonu, meclis toplantı salonu ve idari birimler salonu olacak.

SPOR TESİSİ
İlçemize Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yapılması planlanan ve ödeneği ayrılan Spor kompleksinin yapılacağı arsanın temini konusunda sıkıntılar yaşamaktayız. Belediyemiz taşınmazlarından daha önce de spor sahası olarak kullanılan tarımsal nitelikli alanın spor alanı olarak imar planı tadilatı ve ya çözümü konusunda bürokratik desteği ile ilçemize spor tesisini kazandırmayı hedefliyoruz.

KAPALI SULAMA SİSTEMLERİ VE
SU KAYNAKLARIN KORUNMASI TALEBİ
İlçemiz Yaylacı Mahallesi içerisinde bulunan regülâtörün çıkışından itibaren suyun kapalı kanal sistemine alınarak sağ ve sol sahil sulama sahaları oluşacak şekilde planlanması ve bu sayede mevcut suyun daha verimli ve kayıpsız kullanımının sağlanması amaçlanmaktadır. Ayrıca Darıdere Mahallesinden Yeşilkent Mahallesine kadar uzanan hatta DSİ’ye ait olan atıl halde ki sulama sisteminin aktif hale getirilmesi konusunda ilgili resmi kurumlarla çalışmaları tekrar tekrar  gündeme getireceğiz.


KAPALI HAYVAN PAZARI
Hayvan ticaretiyle uğraşan vatandaşlarımızın öneri ve taleplerini alarak ve bu talepler doğrultusunda İlçemizde ticaret ve ekonomik gelişim için Belediyemiz tarafından esnafın hayvanlarını bir kaç gün bekletebilecekleri, koruyabilecekleri ve pazarlayabilecekleri kapalı hayvan Pazarı yapılması planlanmaktadır. 


KIRSALDAN KENTE GÖÇÜN ENGELLENMESİ
KONUT VE DOĞALGAZ İHTİYACI
 Sarız’da doğalgaz olmadığını, günün koşullarına uygun yaşam standartlarını yükseltmek adına, vatandaşların beklentisi olan doğalgaz konusundaki çalışmaların sürekli gündemde tutmaya devam edeceğiz.  İlçemiz nüfusun kentlere doğru akmasını önlemek için birçok konuda eksikliklerin tamamlanması lazım. En büyük ihtiyacımız olan barınma ve ısınma konusuna dikkat çekecek olursak; ilçemizde kış aylarının uzun ve sert geçmesinden dolayı yaşlı kesim soba yakmakta zorlandığından şehir merkezine gitme ihtiyacı hâsıl oluyor. Yapılması planlanan TOKİ konutlarının bir nebze olsa sorunu rahatlatması düşünülse de tamamen ortadan kaldırmaya yetmiyor. 


SARIZ TOKİ  2. ETAP 173 KONUT İNŞAATI

İlçemizde yaşanan toplu konut eksikliğinden dolayı, ilçemiz sürekli göç vermekte ve kan kaybetmektedir. Bu sıkıntıların sonucu olarak tarafımızdan yapılan girişimler neticesinde “2. Etap 173 Konut (+3 K.D.) İnşaatı ile Altyapı ve Çevre Düzenlemesi İşi”nin yapım ihalesine yönelik çalışmaların başladığı bildirilmiş ve hak sahipliği çekilişleri yapılmıştır. Ancak deprem neticesinde yapıların birçoğu hasar almış ve yapı stoğunda yaşanan sorun daha da artmıştır. Yapılması planlanan 173 konutunda yetersiz kalacağı şu an aşikardır. Bu nedenle 3. Etap bir proje tasarlanması veyahut 173 olan konut sayısının 400’e kadar çıkarılması gerekmektedir. 6 Şubatta ülkemizde yaşanan Asrın Felaketinden ilimizin en çok etkilenen ilçesi olarak bu projemizin Toplu Konut İdaresi tarafından bir an evvel ihale edilip yapımına başlaması önem arz etmektedir. İlçe de bulunan 700 civarı ağır hasarlı yapıların yıkımının yapılmasıyla ilçemizin yapı-konut sayısı tamamen azalmış ve bu durum ilçeden göçü tetiklemiştir. Yaşanan göçü durdurmak veya tersine çevirebilmek için önem arz eden Toplu Konutların yapımının ve sayısının arttırılması planlanmaktadır.


HÜKÜMET KONAĞI

    İlçemiz Yeni Mahalle Şehit Ali Çiçek Caddesinde faaliyet gösteren Hükümet Konağımız 2021 yılında İç İşleri Bakanlığı Destek Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan etüt çalışmalarında yıkılması gerektiği veya güçlendirme maliyeti yeniden yapım maliyeti oranına göre ekonomik olmadığı değerlendirilmiştir. Can ve mal emniyeti alınarak bina derhal boşalttırılmış ve İlçe Hükümet Konağı uygun bir bina bulunamadığından kentin girişinde bulunan İmam Hatip Lisesi’nin Pansiyonu düzenlenerek geçici olarak taşınmış ve faaliyetini sürdürmeye başlamıştır. Taşınılan bina merkeze uzak olması ve şehir içi toplu taşıma olmadığı için ulaşılması zorlaşmıştır. Hükümet Konağı birimlerinin çoğu toplanmış olmasına rağmen müdürlük ve şefliklerin bazıları dışarıda kalmış, çalışmalarını bu şekilde sürdürmektedir. Sarız Hükümet Konağı daha önce projelendirilmiş ve ihale edilmiş ama sonuçlanmamıştır. Kayseri Valiliği veyahut Toplu Konut İdaresi tarafından Sarız Hükümet Konağı yaptırılması için süreç başlatılmış ve üstüne çalışmaktadır. 

İLÇE EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ
İlçemizde ayrıca Emniyet Müdürlüğü Binası ekonomik ömrünü tamamlamış ve yıkılmaya yüz tutmuştur. Asrın Felaketinden sonra hasar alan binada 2 adette lojman bulunmakta ve emniyet güçlerinin tamamı bu binada çalışmaktadır. İçerisinde hala çalışılan bina tehlike arz etmektedir. Arsa tahsisi ve Proje çizimleri tamamlanan binanın inşaatına ödenek bulunamadığı için başlanamamıştır. Bu bağlamda Emniyet Müdürlüğü binasının bir an evvel Toplu Konut İdaresi tarafından yapılması hususu ilçemiz için önem arz etmektedir.